Spørgsmål og svar om den nye ferielov

Den nye ferielov, som trådte i kraft i 2020, kan stadig rejse en masse spørgsmål for både arbejdsgiver og lønmodtager. Vi har svaret på de mest hyppige her:

Hvornår starter den nye ferielov?

 • Den nye ferielov startede d. 1. september 2020.

Hvad er “indefrysningsperioden”?

 • Overgangsperioden fra den gamle til den nye ferielov, kaldes “indefrysningsperioden”. Den løb fra 1. september 2019 til 31. august 2020.

Hvornår er det muligt at afholde ferie, hvis jeg starter på en ny arbejdsplads ifølge den nye ferielov?

 • I den nye ferielov optjener du 2,08 dage per måned fra 1. september 2020. Det vil sige, at hvis du starter 1. november, optjener du i den måned 2,08 dage, du kan bruge måneden efter i december. Ønsker du at afholde ferie f.eks. efterårsferie og ikke har optjent nok, kan du lave en særlig aftale med din arbejdsgiver. De dage vil blive modregnet i de feriedage du optjener senere.

Kan jeg holde ferie fra indefrysningsperioden, eller bliver pengene udbetalt?

 • Du har optjent 25 dages ferie i perioden, og de feriepenge som er beregnet i perioden, er indbetalt til fonden ”lønmodtagernes feriemidler” og de penge bliver først udbetalt til dig, når du går på pension. Så ja, du kan godt afholde ferie, men du har ingen penge af afholde det for. Bemærk at under coronaen var det muligt at hæve sine indefrosset feriemidler. Så har du været en af dem, vil du ikke få pengene udbetalt, når du går på pension.

Hvis jeg dør inden pensionsalderen, hvad sker der med de penge som er indefrosset?

 • De penge, du har opsparet i den indefrosset periode, vil blive udbetalt til de efterladte.

Hvis min arbejdsgiver går konkurs, mister jeg så mine penge?

 • Nej. Dine optjente feriepenge er sikrede i lønmodtagernes feriefond, også selvom at arbejdsgiveren endnu ikke har indbetalt til fonden.

Bliver der afregnet ferietillæg i indefrysningsperioden?

 • Nej. Der vil blive beregnet 12,5% af din ferieberettiget løn, som bliver sendt til feriefonden.

Hvornår kan jeg afholde den nye ferie?

 • Du kan afholde din nye ferie i perioden 1. september til den 31. december. Det vil sige, at du fremover har 16 måneder til at afholde din ferie i og ikke kun de 12 måneder, som det var var med den gamle ferielov.

Hvornår kan jeg afholde ferie i et nyt job?

 • Ifølge den nye ferielov kan du afholde ferie allerede måneden efter, du har optjent den. I den nye ferielov optjener du stadig 2,08 dage pr. måned fra start den 1. september 2020. Det vil sige, at hvis du starter den 1. november optjener du i den måned 2,08 dage, som du kan afholde ferie for i måneden efter, i december. Ønsker du at afholde ferie f.eks. efterårsferie og ikke har optjent nok, kan du lave en særlig aftale med din arbejdsgiver. De dage vil blive modregnet i de feriedage, du optjener senere.

Ring mig op

Hør mere om, hvordan vi hjælper med at skabe øget bundlinje gennem optimerede lønprocesser.

Ja tak, jeg vil gerne ringes op.

 • Ved indsendelse af denne formular accepterer du behandling af dine data jvf. vores privatlivspolitik.
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Rul til toppen