Hvad er en fritvalgsopsparing?
En fritvalgsopsparing er en opsparing medarbejderen selv bestemmer over, og hvad opsparingen skal bruges til.
Ordningen kom til i de fleste overenskomster i 2007, på baggrund af at der var uenighed, om lønmodtagerne skulle have lønstigning, mere frihed eller pension. Derfor blev der indgået et kompromis, der blev til en fritvalgsopsparingen. I 2021 var fritvalgsprocenten 6%.
Det er kun medarbejdere med overenskomst, der som udgangspunkt har en fritvalgsopsparing. Hvert år kan medarbejderen vælge, hvordan opsparingen skal bruges i forhold til fordelingen mellem pension og løn. Medarbejderen har derudover også en mulighed for at ”sælge” 1-5 feriefridage til sin fritvalgsopsparing. Det betyder, at fritvalgsprocenten vil stige afhængig af, hvor mange feriefridage man ”sælger”
Der skal dog gøres opmærksom på, at virksomheder kan have lokalaftaler omkring fordelingen af fritvalgsopsparingen.
Fritvalg til pension
Hvis du har en arbejdsmarkedspension, har du også mulighed for vælge, at noget af din fritvalgsopsparing skal indsættes på din pensionsopsparing.
Feriefridage til fritvalg
Som nævnt tidligere er det muligt at ”sælge” sine 5 feriefridage. 1 dag svarer til 0,5%. Det vil sige, at hvis du sælger 3 feriefridage, bliver din fritvalgsopsparing hævet med 1,5%, så du i alt i 2021 vil have en fritvalgsprocent på 7,5% i stedet for de 6%
Ingen valg
Gør du ingenting, vil du løbende hver måned opspare 6% af din ferieberettiget løn. Den opsparede saldo vil som udgangspunkt fremgå af din lønseddel.
Fri uden løn eller andet fri
Skal du holde fri, men ikke har flere feriedage, feriefridage eller andet, så kan du vælge at bruge din fritvalgsopsparing til at dække ”fri uden løn”. Du bestemmer selv, hvor højt beløbet skal være, dog kan du ikke hæve mere, end hvad der står på din saldo.
Bemærk at det ikke kun er ved fri uden løn, at du kan hæve af din fritvalgsopsparing. Det kan du også gøre på andre tidspunkter da du selv råder over din fritvalgsopsparing. Det kan være op til sommerferie, juleferie og andet. Du skal blot kontakte din arbejdsgiver og indgå dette ønske. Igen vær obs. på om der er nogle aftaler på din arbejdsplads vedrørende fritvalgsopsparingen.
Har du flere spørgsmål til fritvalgsopsparing? Som kunde ved Dansk Løn Service kan I altid kontakte os endelig på tlf. 86 86 93 83 eller ved at sende en mail til kontakt@dkls.dk. Vi holder os opdateret på de nyeste regler indenfor løn og lønadministration, og I kan altid tage fat i os, når spørgsmålene kommer.
Hør mere om, hvordan vi hjælper med at skabe øget bundlinje gennem optimerede lønprocesser.
Ja tak, jeg vil gerne ringes op.